Takviyelere ‘kurul’

Takviye Edici Ürünler İçin Kurul Onayı Geliyor

Son yıllarda popülerlik kazanan ve insanlar arasında giderek artan bir talep gören takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasında kullanımına ilişkin kurul onayı konusunda düzenlemeler yapılıyor. Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortaklaşa oluşturacağı bir onay kurulu ile ilgili adımlar atılıyor. AK Parti’nin Meclis gündemine getireceği düzenleme ile takviye edici ürünlerin kullanımına yönelik yeni kurallar belirlenecek ve onay mercii olarak görev yapacak bir kurul oluşturulacak.

Kurul Onayı Şart Olacak

Yapılan açıklamalara göre, oluşturulacak kurul; katkı maddesiz doğal ürünler, vitaminler, mineraller veya besin takviyeleri olarak adlandırılan ve reçetesiz olarak satılan ürünlerin içeriğini kontrol etme yetkisine sahip olacak. Aynı zamanda, bu ürünlerin tüketimine ve erişimine ilişkin kararları da kurul verecek. Kurulun Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulması ön plana çıksa da ürün çeşitliliğinden dolayı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte ortak bir onay kurulu oluşturulması da masadaki seçenekler arasında.

Related Posts

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.