Ramazan’da beslenme nasıl olmalı? İşte örnek sahur ve iftar menüsü

Önerilen Ramazan Beslenme Şablonu

Başlangıç Ramazan ayında, sahur ve iftar menülerinizde dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz önemlidir. Beslenme uzmanı Dyt. Nimet Kültekin, doğru beslenme için şu önerilere dikkat çekiyor:

Sahur Menüsü

Sahur, gün boyunca enerjinizi stabil tutacak en önemli öğündür. Kültekin’in önerdiği sahur menüsü şu şekildedir:

  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 1-2 dilim beyaz peynir
  • 2 tam ceviz içi
  • 2-3 ince dilim tam tahıllı ekmek
  • 1 porsiyon meyve
  • Domates, salatalık, yeşillik
  • 1 su bardağı tarçınlı süt
  • Bol su

İftar Menüsünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun süren açlık sonrası iftar öğününde mideyi yormamak önemlidir. Beslenme uzmanı Kültekin’in önerileri:

  • İftarı su ile açın ve ardından hafif bir şeyler atıştırın.
  • Yemeklerinizi yavaş yiyerek sindirimi kolaylaştırın.
  • Aşırı yağlı ve baharatlı besinlerden kaçının.
  • İftar ile sahur arasında ara öğün tüketmeyi unutmayın.

Örnek İftar Menüsü

Kültekin’in önerdiği bir iftar menüsü şu şekilde olabilir:

  • 2 su bardağı su
  • 1 küçük hurma
  • 1 kâse çorba
  • 10 dakika ara
  • 3-4 köfte kadar et/tavuk/balık
  • 3-4 yemek kaşığı sebze yemeği
  • 2 kaşık yoğurt veya 1 bardak ayran
  • Az yağlı salata
  • 1-2 dilim tam tahıllı ekmek veya 1-2 dilim pide (25-50 gr)

Ramazan Ayında Riskli Gruplar

Eğer aşağıdaki gruplardan birine dahilseniz, doktorunuza başvurmadan oruç tutmamayı düşünebilirsiniz:

  • Hamileler ve emziren anneler
  • Diyabet hastaları
  • 65 yaş üstü bireyler
  • Kronik ilaç kullananlar
  • Gelişme çağındaki çocuklar
  • Diyaliz hastaları
  • Sindirim sistemi problemi olanlar

Beslenme konusunda uzman desteği alarak, sağlıklı ve dengeli bir Ramazan geçirebilirsiniz. Sağlıklı beslenme, hem oruç ibadetinizden maksimum verim almanızı sağlar, hem de kilo kontrolünüzü korumanıza yardımcı olur.

Related Posts

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Kadınlar bedenleriyle barışmalı! ‘Doğum sonrası deformasyonlar kader değil’

Kadınların bedenleriyle barışması ve sağlık problemleri konusunda cesur adımlar atması gerektiğini vurgulayan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bekir Şen, doğum sonrası yaşanan değişimlerin utanılacak bir şey olmadığını belirterek, kadınları destekleyici bir ortamda bu konuları konuşmaya çağırıyor.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.