Rahim ağzı kanserine karşı en güçlü kalkan: HPV aşısı

Rahim Ağzı Kanseri ve HPV Hakkında Prof. Dr. Buyru’dan Önemli Açıklamalar

Prof. Dr. Buyru, rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve Human Papilloma Virüsü’nün (HPV) bu kansere yol açtığını belirtti. Bu konuda önemli bilgiler paylaşan Buyru, bu kanser türünü önlemenin iki temel yolundan bahsetti.

Buyru’nun vurguladığı önlemler arasında öncelikle bütün topluma, belirli yaş aralığında kız ve erkek çocuklarına HPV aşısı yapılması gerektiğini belirtti. Aşı sayesinde HPV’ye bağlı enfeksiyonların büyük ölçüde önlenebileceğini ifade etti. Ayrıca aşı yapılmış olsa bile 21 yaş üstü kadınların HPV açısından taranması ve pap smear testi ile rahim ağzı kanserine dönüşebilecek olası sorunların araştırılmasının önemine değindi.

Türkiye’nin HPV tarama programıyla başarılı bir ülke olduğunu vurgulayan Buyru, gelişmiş ülkelerde hem aşılama hem de tarama yönteminin etkin bir şekilde uygulanmasının rahim ağzı kanserinin daha az görülmesine katkı sağladığını belirtti. Ancak gelişmemiş ülkelerde sosyoekonomik sebeplerle ve eksik tarama yöntemleriyle rahim ağzı kanserinin daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Buyru, sağlık Bakanlığının Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile hekimliklerinde ücretsiz olarak uygulanan HPV tarama yönteminin önemine değindi. Tarama sonucunda sorun tespit edilirse ileri tedbirler alınarak hastalığın toplumdan uzaklaştırılmasının hedeflendiğini aktardı.

Son olarak, Buyru evli veya cinsel aktivitesi olan 21 yaş üstü kadınlara yöntemleri önerirken, daha önce cinsel ilişkisi olmayan kadınlar için bu tarama yöntemlerine ihtiyaç olmadığını belirtti. Çünkü rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğunu tekrar vurguladı.

Related Posts

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.