Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

Bölgede Yanık ve Yangın Afetleri Konferansı Gerçekleştirildi

Türk Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (TYAD), Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (MEBFDS) ve Başkent Üniversitesi Yanık ve Yangın Enstitüsü’nün birlikte düzenlediği “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nın açılışı yapıldı. Kongreye Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da katıldı. Haberal’ın yaptığı açılış konuşmasında, yanık konusundaki önemine vurgu yapıldı.

“Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur. Yanık konusunda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak eğitimler verdik ve yanıkları önleyici tedbirler konusunda işyerleri ve okullarda seminerler düzenledik. Aynı zamanda, bir dergi çıkarmaya ve bu konuyu gündemde tutmaya karar verdik. Yanıktan korunma ve yanığı önleme çok önemli ve eminim bunda da başarılı olacağız ama bir kez daha tekrar edeyim ki; yanık ve yangın afetleri her yerde, her zaman ve herkesin başına gelebilir.”

‘ÇOK YÖNLÜ VE ZORLU BİR TRAVMA’

Memişoğlu, Haberal’ın yanık üzerine yaptığı çalışmaların Türkiye’ye öncülük ettiğini belirterek, “Yanık tedavisi gibi insan hayatını doğrudan etkileyen karmaşık bir konuda bir araya gelmemiz, bilimsel dayanışmanın göstergesidir. Yanıklar sadece cilt yüzeyinde oluşan bir hasar değildir, vücudun metabolik, immün ve psikolojik sistemini etkileyen çok yönlü ve zorlu bir travmadır. Bu nedenle yanık tedavisi sadece bir müdahale değil, disiplinler arası iş birliğiyle yürütülen kapsamlı bir iyileştirme sürecidir.” şeklinde konuştu.

Memişoğlu, yanık tedavi hizmetlerinde son 20 yılda önemli gelişmeler yaşandığını ve 2002 yılında yalnızca 3 merkezde 35 yatak kapasitesiyle sunulan yanık tedavi hizmetlerinin bugün 62 merkezde, toplam 780 yatakla modern ve yaygın bir hizmet ağına ulaştığını ifade etti. Konuşmalar sonrasında Prof. Dr. Mehmet Haberal, Sağlık Bakanı Memişoğlu’na plaket ve çiçek takdim etti.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.