Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Kamuda çalışanlar dikkat: Toplu iş sözleşmesinde ilk tarih belli oldu

Kamuda yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde kamu iş veren tarafı yarın teklifini verecek

Kuzey Makedonya’da ÜFE yavaşladı

Üretici fiyatlarındaki artış hızı bir önceki aya göre belirgin şekilde yavaşladı. Mart ayında %7 seviyesinde olan yıllık üretici enflasyonu, enerji, sermaye ve tüketim mallarındaki fiyat artışlarının ılımlı seyretmesiyle düşüş gösterdi. Özellikle …

Altın yükseldi! Yeni rekora mı hazırlanıyor?

Altında son haftalar hareketli geçiyor. Önceki hafta dalgalı seyreden altın bu haftayı yüksek götürürken bir anda sürpriz yaptı. Önceki gün 4 bin 300 liraya çıkarak rekora koşan gram altın geçen haftanın sonuna doğru düşüşe geçti. Dün 4 bin 175 TL …

BYD yüzde 34’lük indirimin faturasını borsada ödüyor!

Çin’in elektrikli araç devi BYD son günlerde gündemde. Asyalı elektrikli araç üreticisi, mayıs ayı sonunda fiyatlarında yüzde 34’e varan indirimlere gitti. Bu hamle otomotivde endişe yarattı. Hükümet yetkilileri geçtiğimiz hafta BYD’nin de aralarında …

Çayırhan 53 gün sonra gidiyor

İtirazlararağmen sadece 5 yıllık kârı karşılığında özelleştirilen Çayırhan Termik Santrali ile maden sahası 31 Temmuz’da şirkete devredilecek. Çayırhan’ı 20 milyar liraya satın alan Akçadağ Grubu paranın tamamını peşin ödemek yerine 4 milyarlık …

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar açıklandı: Almanya’da büyük düşüş!

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, nisan ayında önceki aya göre yüzde 0,1 yükselme kaydetti. Aylık bazda perakende satışlarda en fazla artış Polonya’da, en fazla düşüş Almanya’da oldu.