Gençlerde kolon kanseri alarmı: Hastalık hızla yayılıyor!

Gençlerde Kolon Kanseri Vakaları Artıyor – Uzmanlar Uyarıyor!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, dünya genelinde yaklaşık 900 bin kişinin kolon kanserinden hayatını kaybettiğini açıkladı.

İstatistiklere göre, kolon kanserleri her iki cinsiyet için önemli bir sorun olup, 40 yaş altındaki bireylerde görülme oranının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, gençlerdeki bu artışın nedenlerine ilişkin önemli tespitlerde bulundu.

Gençlerde Risk Artıyor

Amerikan Kanser Derneği tarafından Mart 2024’te yayımlanan rapora göre, genç bireylerde kolorektal kanser görülme sıklığının arttığına işaret eden Prof. Dr. Ergün, “Normalde 50 yaş üstü kişilerde görülen kolorektal kanser, artık 40’lı, 30’lu hatta 20’li yaşlardaki bireyleri de etkisi altına alıyor.”

Her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında veya daha genç bireylerde teşhis edildiğini belirten Prof. Dr. Ergün, genç nüfusta kolon kanseri vakalarının arttığını vurguladı.

‘Amerikan Kanser Derneği Tarama Yaşını 45’e Düşürdü’

2018 yılında kolorektal kanserle ilgili yaşam kayıplarının endişe verici boyuta ulaşması üzerine Amerikan Kanser Derneği’nin tarama yaş sınırını 45’e düşürdüğünü hatırlatan Prof. Dr. Ergün, düzenli taramanın erken teşhis ve önleme açısından önemli olduğunu vurguladı.

Eskiden 50 yaş ve üzerinde daha sık görülen bir hastalık olan kolorektal kanserin artık 20’li ve 30’lu yaşlardaki bireylerde de teşhis edildiğini belirten Prof. Dr. Ergün, bu nedenle farkındalığın erken yaşlarda başlaması gerektiğine işaret etti.

Kırmızı Bayrak Oluşturan Belirtiler

Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir çalışmaya göre, 50 yaş altında yaklaşık 25 milyon kolorektal kanser hastasının incelendiğini aktaran Prof. Dr. Meltem Ergün, bu hastalıkta en sık rastlanan belirtilerin dışkıda gizli kan, karın ağrısı, kansızlık ve değişen bağırsak alışkanlıkları olduğunu belirtti.

Kolon kanseri belirtilerinin erken evrelerinde fark edilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, belirtilerin genç bireylerde başka sağlık sorunlarıyla karışabileceğine ve bu nedenle farkındalığın artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kolon Kanseri Neden Gençlerde Artıyor?

Gençlerde kolon kanseri vakalarındaki artışın nedenlerine ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Ergün, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, batı tarzı beslenme, aşırı şeker tüketimi ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirtti.

Özellikle yüksek kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketimi, düşük lif alımı ve aşırı alkol kullanımının kolon kanseri riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Ergün, gençlerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi ve düzenli egzersiz yapması gerektiğini ifade etti.

Taramalar Ne Zaman Başlamalı?

Kolon kanserinin erken evrelerde belirti vermeyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Meltem Ergün, risk grubundaki bireylerin herhangi bir şikayeti olmasa bile düzenli olarak taramalardan geçmesi gerektiğini belirtti.

Kalın barsak kanseri olan hastaların akrabalarının hastalığın başlangıç yaşı üzerinden 10 yıl önce taramalara başlaması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Ergün, bu sayede erken teşhisle tedavi şansının arttığını vurguladı.

Related Posts

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.