Dronla ve yapay zeka ile kaçak elektrik tespiti: 2,5 milyon TL’lik kaçak
Dicle Elektrik, Mardin’deki Kaçak Elektrik Şebekesini Ortaya Çıkardı
Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadelesine devam ederek Mardin’deki bir mısır kurutma tesisinde değeri 2,5 milyon TL olan kaçak elektrik şebekesini tespit etti.
Tesiste yaklaşık bin hanenin elektrik tüketimine denk gelen enerji kullanıldığı belirlendi. 20 günlük araştırma ve tespit çalışmalarının ardından gerçekleştirilen operasyonda, gizli bölmelere saklanmış iki kaçak trafoya da el konuldu.
Drone Teknolojisiyle Saha Denetimleri Devam Ediyor
2020 yılından bu yana drone teknolojisiyle kaçak elektrik kullanımlarını belirleyebilen Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu’da 6 ilde elektrik dağıtım hizmeti sunmaya devam ediyor. Şirketin “Kesintisiz, kaliteli ve kayıpsız enerji” hedefiyle saha denetimleri aralıksız devam ediyor.
Tarımsal sulama amaçlı kullanılan kaçak elektriğin yanı sıra bu enerjinin tarım ürünlerinin işlenmesinde de kullanıldığı ortaya çıktı. Son operasyonlarından biri olan Derik ilçesine bağlı Kovalı Mahallesi’ndeki incelemede, yaklaşık 20 dönümlük alanda kurulu olan mısır kurutma tesisinde yasa dışı elektrik kullanımı tespit edildi.
Gizli Bölmelere Saklanmış Kaçak Şebeke
Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak şebekenin iki trafodan oluştuğunu ve bu trafoların duvara paralel ikinci bir duvar örülerek gizli bölmelere yerleştirildiğini açıkladı. Kurulan sistemin yaklaşık 2,5 milyon TL’ye mal olduğunu ve tesisin enerji ihtiyacının tamamen kaçak yollarla karşılandığı belirtildi.
Tesisteki trafoların duvara paralel ikinci bir duvar örülerek gizli bölmelere yerleştirildiği ve kabloların kamuflaj amaçlı boyandığı belirlendi. Ayrıca, kaçak bağlantıyı iptal etmeye çalışan kişilerin elektrik direğine tırmandıkları anlar drone kameralarıyla kaydedildi.
Drone ve Yapay Zeka Destekli Operasyon
24 Aralık 2024’te başlayan ve 20 gün süren operasyon, Dicle Elektrik’in drone ve yapay zeka teknolojilerini kullandığı en büyük kaçak elektrik operasyonlarından biri oldu. Aynı zamanda bir akaryakıt istasyonuna ait olduğu belirlenen tesis ilgilisine, Enerji Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 42. maddesi uyarınca işlem yapıldığı bildirildi.