Bileti devlet alacak, faturayı patron ödeyecek: Resmi Gazete’de yayımlandı, resmen başlıyor

İzinsiz Çalışan Yabancıların Masrafları İşverenler Tarafından Ödenecek!

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, izinsiz olarak çalışan yabancılar ve varsa eş ile çocuklarının sınır dışı edilme sürecinde yapılan harcamalar (örneğin barınma, sağlık gideri, uçak bileti gibi) devlet tarafından ödense bile bu masraflar işverenden tahsil edilecek.

Eğer bir yabancı işçinin Türkiye’de yasal izni olmadan çalıştığı tespit edilirse, o kişinin sınır dışı edilmesine kadar geçen sürede yapılan tüm masraflar işverene yansıtılacak.

Kimleri kapsayacak?

Karar; izinsiz olarak yabancı işçi çalıştıran işverenleri, izinsiz çalışan yabancı uyruklu kişileri ve onların aile bireylerini kapsıyor. Yönetmelik, Türkiye’deki göç ve işgücüyle ilgili yasalara dayanılarak hazırlandı.

Süreç nasıl işleyecek?

Öncelikle, izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancılarla ilgili işlem yapılacak. Bu kişiler ve onları çalıştıran işverenlerle ilgili bilgiler, güvenlik birimlerine bildirilecek. Yabancılar daha sonra Göç İdaresi’ne teslim edilerek sınır dışı süreci başlatılacak.

Göç İdaresi, yabancılar için yapılan masrafları hesaplayacak ve işverene bir tebligat göndererek bu tutarın bir ay içinde ödenmesini isteyecek.

Ne kadar masraf alınacak?

Devlet, geri gönderme merkezlerinde kalan yabancıların günlük konaklama maliyetlerini her yıl belirleyecek. İşverenden en fazla üç aylık süre boyunca yapılan masraflar alınabilecek. Tahsilat işlemi, devletin vergi borçlarını tahsil ettiği yöntemle yapılacak.

Ne zaman uygulanacak?

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Uygulamadan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile İçişleri Bakanı birlikte sorumlu olacak.

İzinsiz çalıştığı için haklarında sınır dışı etme kararı alınan yabancıların çeşitli masraflarının işverenlerden tahsili hakkında yönetmelik şu şekilde;



Related Posts

İş Bankası’ndan Ücretsiz Eğitim Desteği

Ders Destek Projesi ile öğrencilere çevrim içi eğitim ve kişisel gelişim desteği sağlanıyor.

İş Bankası’ndan Ücretsiz Eğitim Desteği

Ders Destek Projesi ile öğrencilere çevrim içi eğitim ve kişisel gelişim desteği sağlanıyor.

CHP’li Karabat’tan ÖTV tepkisi: Bunun adı zorbalık

Karabat, “Rasyonel zemin diye göreve gelen Mehmet Şimşek, bu iki yılda halka kan kusturmaktan başka bir iş yapmadı. Şimdi de gece yarısı kararıyla arabalarda uygulanan ÖTV’yi artırdı.” yorumunu yaptı.

Azerbaycan Merkez Bankası’ndan sürpriz faiz kararı

Azerbaycan Merkez Bankası, Temmuz 2025 toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7’ye düşürdü. Bu kararla birlikte ülke, geçtiğimiz yıl ara verdiği faiz indirim sürecine yeniden başlamış oldu. Bankanın bu adımı, 2021 sonundan bu yana …

Tarife belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Türkiye’nin inşaat devi iflasın eşiğinde

Türkiye’nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul firmalarından Atış Yapı konkordato talep etti.