Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

HAC DÖNÜŞ TARİHLERİ 2025 || Hac dönüşleri başladı mı? 2025 Hac kafileleri ne zaman dönecek?

Hac dönüş tarihleri 2025, kutsal topraklardaki ibadetlerin tamamlanmasının ardından merak ediliyor. Arafat ve Müzdelife’de Kurban Bayramı arifesinde vakfe görevlerini yapan ve daha sonra Cemerat’a geçerek “büyük şeytan” olarak ifade edilen “Akabe cemresi”ne 7 taş atan Müslümanlar, daha sonra Kabe’de ziyaret tavafı ve sa’yi gerçekleştirdi. Kurbanları kesilip, tıraş olduktan sonra ihramdan çıkarak hacı olan Müslümanlar, bayramın ikinci ve üçüncü gününde de şeytan taşladı. Hac ibadetinin tamamlanmasının ardından dönüş takvimi araştırılıyor. Peki Hac dönüşleri başladı mı? 2025 Hac kafileleri ne zaman dönecek? İşte ayrıntılar…

LGS ne zaman saat kaçta başlayıp, kaçta bitecek? kaç dakika sürecek? MEB Sınav Kılavuzu: LGS oturum başlangıç saatleri ve dakikaları

LGS sınav saati ve oturum dakikaları sınava son bir gün kala öğrenciler tarafından merak edilip araştırılıyor. En çok sorgulananlar arasında ise “2025 LGS ne zaman saat kaçta başlayıp, kaçta bitecek? kaç dakika sürecek?” sorusunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki merak edilen sorular LGS sınav kılavuzunun yayınlanmasının ardından cevabını buldu. Peki, LGS ne zaman saat kaçta başlayacak, kaç dakika sürecek? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili ayrıntılar…

E OKUL GİRİŞ EKRANI VBS 2025: e-Okul ne zaman kapanıyor 2025? MEB e-okul VBS (veli girişi) nasıl yapılır, 2. Dönem karne notları ve devamsızlık nasıl bakılır? E-Okul karne ve not bilgisi görüntüleme!

E-Okul VBS giriş ekranı 2025, karnelerin alınmasına kısa süre kala milyonlarca öğrenci ve velinin gündeminde yer alıyor. Okullarda 03 Şubat 2025 Pazartesi günü başlayan ikinci dönem 20 Haziran 2025 Cuma günü sona erecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile e-karne, şube yazılı ortalamaları, not, nakil, devamsızlık, merkezi sınav, takdir, teşekkür belgeleri gibi bilgilere kolayca erişim imkanı sunuluyor. MEB e Okul VBS ve öğrenci giriş ekranında yoğunluktan dolayı aksamalar görülebiliyor. Zaman zaman e-Okul ekranında yaşanan kesinti nedeniyle, e-Okul neden açılmıyor, kapandı mı? soruları da gündeme geliyor. Peki, e-Okul girişi nasıl yapılır, notlar ve devamsızlık nasıl bakılır? Ara tatil öncesi e-Okul kapanacak mı? İşte, MEB e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi giriş ekranı ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Müzeler bayramda açık mı? Kurban Bayramı’nda müzeler, kasır ve saraylar ziyarete açık mı, kapalı mı?

İstanbul müzeleri ve sarayları açılış kapanış saati, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla sorgulanıyor. Topkapı Sarayı, Dolmabahçe gibi saraylar bayram tatili süresince ziyaretçilerini karşılayacak. Kurban Bayramı’nı İstanbul’da geçiren vatandaşlar tarihi mekanların açık olup olmadığını merak ediyor. Peki müzeler bayramda açık mı? Kurban Bayramı’nda müzeler, kasır ve saraylar ziyarete açık mı, kapalı mı?

Candan Erçetin ve Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Harbiye’de aynı sahneyi paylaştı

Candan Erçetin ve Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Harbiye’de aynı sahneyi paylaştı

29 Mayıs ne bayramı, neden kutlanıyor? İstanbul’un Fethi’nin 572. yıl dönümü! 29 Mayıs’ta ne oldu? İstanbul fethi – Kısa tarihçe

29 Mayıs tarihinin gelmesiyle birlikte İstanbul başta olmak üzere birçok ilde kutlama faaliyetlerine denk gelenler merak içerisinde “29 Mayıs ne bayramı, neden kutlanıyor?” ve “29 Mayıs’ta ne oldu?” sorularının cevabını araştırıyor. Merak edenler için 29 Mayıs’la ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, 29 Mayıs ne bayramı, neden kutlanıyor? İşte İstanbul’un Fethi ile ilgili ayrıntılar ve İstanbul’un Fethi kısa tarihçesi…