Avrupa’da 60 milyon kişiyi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi tedirginlik yarattı: Türkiye için alarm zili

Enerji Krizi Avrupa’yı Sarsıyor: Türkiye de Tehlike Altında

Avrupa, enerji arzında önceki gece önemli bir krizle karşı karşıya kaldı. Bazı ülkelerde elektrik kesintileri yaşanırken, sanayi üretimi durma noktasına geldi, metrolar ve ulaşım sistemleri de aksadı. İspanya, Portekiz ve Fransa’da yaklaşık 60 milyon kişi karanlığa gömüldü. Bu durum Türkiye için de bir uyarı niteliğinde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, “Türkiye de aynı sistemin bir parçası olduğu için benzer durumlarla karşılaşabilir. Bu yüzden kamu ve özel sektör olarak dikkatli olmalıyız” dedi.

‘Hızlı Müdahale Şart!’

Türkiye enerji konusunda dışa bağımlı ve Avrupa ile aynı ağı kullanıyor. Uzmanlar, herhangi bir hazırlık yapılmadığına dikkat çekiyor. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, Türkiye’nin şu an için acil bir risk altında olmadığını belirtti. Ulutaş, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) hızlı müdahale yeteneğinin önemli olduğunu vurguladı.

Ulutaş’a göre Türkiye, sistemin etkilenmemesi için hızlı bir şekilde bağlantıları kesme kapasitesine sahip. Enerji üretimi özel sektör tarafından gerçekleştirilirken, iletim hattının güçlü olduğu ancak dağıtım şebekelerinin bakımsız olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin enerji depolama ve frekans dengeleme yatırımlarına odaklanması gerektiği ifade ediliyor.

‘Sanayide B Planı Yok!’

Makina İmalat Sanayi Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, sanayi sektörünün olası elektrik kesintilerine karşı bir B planının olmadığını dile getirdi. Türkiye’nin böyle bir sorunla nasıl başa çıkacağına dair bir planının olmadığı belirtilirken, sanayicilere önemli sorumluluklar düştüğü vurgulanıyor.

Özellikle sürekli ocakların çalışması gereken sektörler için ciddi önlemler alınması gerektiği belirtilirken, sanayicilere yedek jeneratör ve batarya sistemleri kullanımı öneriliyor. Ayrıca, enerji arzındaki ani dalgalanmaların erkenden tespit edilmesi için otomatik aksiyon alınmasını sağlayacak yatırımların artık zorunlu hale geldiği ifade ediliyor.

Olası Krizi Önlemek İçin Alınması Gereken Önlemler

Her ne kadar Türkiye için şu an için büyük bir enerji krizi tehlikesi olmasa da, olası kesintilerin önüne geçmek için bazı önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Organize sanayi bölgelerinde yedek jeneratörlerin ve batarya sistemlerinin yaygınlaştırılması, enerji tüketimini esnek saatlere kaydırma modellerinin benimsenmesi gerektiği ifade ediliyor.

İş dünyasına önemli bir sorumluluk düştüğü belirtilirken, vatandaşların da enerji tasarrufu bilincini artırmak için çaba göstermesi gerektiği vurgulanıyor. Toplumun, akıllı cihaz kullanımına yönelmesi, yalıtım yatırımlarını artırması ve bireysel yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmesinin önemli olduğu belirtiliyor.

Related Posts

19 bankanın emekli promosyonu değişecek

Taban emekli maaşının 16 bin 681 TL’ye yükselmesiyle promosyonlar da güncellendi. 17-26 Temmuz’da maaşlarını alan emekliler, bankalarına başvurarak yeni promosyon farkını talep edebilecek.

Emeklilerin zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. Bankaya ek ödemeli olarak yatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranını yüzde 16.67 olarak duyurdu. Bu veriyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da kesinleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 16.67 …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

Ticaret Bakanı Bolat rakamlarla açıkladı: 267 milyar dolarla ihracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Haziran ayı itibariyle yıllık ihracatımızı yüzde 3,2 artırarak 267 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık” dedi.

Otomotiv devi ödeme yapamaz hale geldi: Kapı kapı gezip gün istedi

Nissan yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedarikçilerin yüksek miktarlı ödemelerini ertelemeyi öneriyor.