Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kalp Sağlığı için Uzmanlardan Uyarı!

Yaz tatilinin başlamasıyla ailelerin tercih ettiği yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocukların, kalp sağlığı açısından risk taşıyabileceğine dikkat çeken Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cemşit Karakurt, her 1000 canlı doğumdan 10’unda doğuştan kalp hastalığı görüldüğünü ve bunların 3’te 1’inin ciddi kalp sorunları taşıdığını belirtti. Bu sebeple erken teşhisin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Karakurt, “Gebeliğin 18 ile 22’nci haftaları arasında fetüsün kalp değerlendirmesinin yapılması, doğum sonrası izlenecek yol açısından büyük avantaj sağlıyor. Anne karnındaki muayeneler, bebeğin doğum şekline karar verilmesini ve tedavi planının yapılmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ RİSKİ

Son yıllarda küçük yaşlarda kalp krizi ve ani kalp durması vakalarının arttığını dile getiren Prof. Dr. Cemşit Karakurt, genetik ve genetik olmayan kalp rahatsızlıklarının bu duruma neden olabileceğine işaret etti. Özellikle kalp kası hastalıkları, ritim bozuklukları ve kalbi besleyen damarların doğuştan gelen yapısal bozukluklarının ani ölümlere neden olabileceğini vurgulayan Karakurt, “Bu sebeple çocuklarda spora başlamadan önce EKG ve efor testi gibi tetkiklerle kalp değerlendirmesi yapılması hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Pandemi süreciyle birlikte hareketsiz yaşam tarzının arttığını belirten Karakurt, bu durumun çocuklarda kilo alımı, tansiyon yüksekliği ve kolesterol gibi metabolik sendrom risklerini beraberinde getirebileceğini söyledi. “Kalp-damar hastalıklarının temelleri çocuklukta atılır. Hareketsiz yaşam ve obezite, kalp hastalıkları için ciddi risk faktörleridir” açıklamasında bulundu.

YAZ OKULU ÖNCESİ SAĞLIK KONTROLÜ ŞART!

Yaz aylarında çocukların daha aktif olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karakurt, “Okulların kapanmasıyla birlikte çocuklar yaz okulları, spor kampları gibi etkinliklere yöneliyor. Ancak aşırı efor, altta yatan kalp sorunlarını tetikleyebilir. Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı gibi şikayetler varsa hemen değerlendirme yapılmalı. Özellikle ailesinde erken yaşta kalp rahatsızlığı öyküsü bulunan çocuklar, spor öncesi çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” şeklinde konuştu.

ERKEN TEŞHİS KURTARICI OLACAK

Çocuklarda kalp hastalıklarının belirtilerinin genellikle göz ardı edildiğini söyleyen Karakurt, spor aktivitelerine katılacak çocuklarda düzenli kontrol ve takiplerin hayati önem taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Ani kalp durmaları önlenebilir. Bunun yolu, zamanında yapılacak tetkik ve müdahaleden geçmektedir” dedi.

Related Posts

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.