Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Doğu Karadeniz’in Şifalı ve Doğal Su Kaynakları

Doğu Karadeniz bölgesi, muhteşem doğası ve zengin yer altı su kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Böbrek taşı düşüren, mide rahatsızlığı, cilt ve göz hastalıkları gibi şikayetleri olan yerli ve yabancı turistler, “acı su” olarak bilinen şifalı ve mineralli suların bulunduğu kaynaklara ilgi gösteriyor. Bu suların bulunduğu bölgede uzmanlar, tüketim konusunda uyarılarda bulunuyor.

TRABZON’DA 20 SU KAYNAĞI TESPİT EDİLDİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Fatma Gültekin, doğal su kaynaklarının içerik analizinin yapılmadan kullanılmasının sağlık açısından riskli olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Gültekin, Trabzon’da yapılan çalışmalarda yaklaşık 20 su kaynağının varlığının tespit edildiğini ve bu kaynakların özelliklerinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor.

‘SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEM TAŞIYAN BİR KONU’

Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının rastgele ve kontrolsüz şekilde kullanılmasının sağlık açısından risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Bu sebeple su kaynaklarının analiz edilerek özelliklerinin belirlenmesinin önemli olduğunu ve bu konuda bilinçli hareket edilmesi gerektiğini belirtiyor.

‘SU KAYNAKLARI GÖZETİLMELİ VE ANALİZ EDİLMELİ’

Doğu Karadeniz’in su kaynaklarının gelecekte daha da önem kazanacağını dile getiren Gültekin, su tüketirken çevresel faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, su kaynaklarının analiz edilmesi konusunda ilgili mercilere danışılması gerektiğini de vurguluyor.

‘DOĞAL VE ŞİFALI SUYU KİMSE İÇTEN RENGİ DOLAYI VİİSE’

Bölgede şifalı su tüketen vatandaşlardan Ayfer Demireren, doğal ve şifalı olduğuna inandıkları suyu yıllardır içtiklerini belirtirken, Coşkun Komar da su kaynaklarının analiz edilmeden içilmemesi gerektiğini düşündüğünü ifade ediyor.

Related Posts

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.