İnsan yaraları diğer memelilerin yaralarından 3 kat daha yavaş iyileşiyor

İnsan Yaralarının İyileşme Hızı Diğer Primat Türlerinden Üç Kat Daha Yavaş

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences adlı hakemli bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, insan yaralarının, insan olmayan primatlarda görülen aynı tür yaralanmalara göre yaklaşık üç kat daha yavaş iyileştiği belirlendi. Bu durum, insanların evrimsel geçmişinde önemli bir adaptasyona işaret etmektedir.

Çalışmada, şempanzeler ve bonobolar gibi insanların en yakın yaşayan akrabalarıyla karşılaştırmalar yapıldı. İlginç bir şekilde, bu primatlar arasında veya insan olmayan primatlarla diğer memeliler arasında benzer farklar gözlemlenmedi.

Bu durum, sadece insan türüne özgü bir evrimsel değişimin izlerini taşıdığını düşündürmektedir. Araştırma makalesinde, “Bu bulgu, insanlardaki yavaş yara iyileşmesinin primat takımlarında genel bir özellik olmadığını göstermektedir ve insanlarda evrimsel adaptasyonların varlığına işaret etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bilim insanları, bu evrimsel farkı, insanlardaki ter bezlerinin yoğunluğuna ve cilt yapısındaki değişimlere bağlıyor. Zamanla artan ter bezleri, vücut kıllarının azalmasına ve cildin dış etkilere karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olmuş olabilir.

Bununla birlikte, ciltte koruyucu etki yaratmak adına daha kalın bir cilt tabakasının evrimleştiği düşünülmektedir. Bu durum da iyileşme sürecini yavaşlatmış olabilir. Yani savunma sisteminin evrimleşmesi, yara onarımını ikinci plana atmış olabilir.

Araştırma ekibine göre insanlar, bu zayıflığı, sosyal davranışlar ve doğayla kurdukları ilişkilerle telafi etmişlerdir. Tıbbi bitkilerin kullanımı ve topluluk içinde yaşamak, yaralanmalara karşı savunma mekanizmalarını güçlendirmiş olabilir.

Related Posts

Milyonlarca Netflix kullanıcısını ilgilendiriyor! Artık canlı yayınlanacak

Netflix, NASA ile anlaşma yaptı. Bu kapsamda NASA yayınları Netflix’te canlı yayınlanacak.

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Çin’den 6G tabanlı elektronik savaş silahı

Çinli bilim insanları 6G teknolojisini kullanarak gelişmiş yeni bir silah ürettiklerini ve bu silahın gelişmiş savaş uçaklarını bile şaşırtarak iletişim sistemlerini bozabileceğini iddia ediyor.

Zengin mahallelerinin popüler iki markası birleşiyor

Zenginlerin gözdesi olan lüks iki otomobil markası güçlerini birleştirme kararı aldı.

Ay hayali! Güney Kutbu’nda bilim ve güç savaşı

Çin, uzay keşfinde çığır açacak bir projeye imza atmaya hazırlandı. 2035 yılına kadar Ay’ın Güney Kutbu’nda Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adıyla bir bilimsel üs kurmayı planlayan Pekin, bu hedefle Rusya’nın da desteğiyle iki aşamalı bir …

watchOS 26 Özellikleri: Apple Watch’a gelen tüm yenilikler

Apple, düzenlediği WWDC 2025 etkinliğinde Apple Watch için geliştirdiği yeni yazılımı, yani watchOS 26’yı tanıttı. Normalde watchOS 12 olacakken, diğer sürümlerde olduğu gibi watchOS 26 adlandırılan yeni sürüm, akıllı saatlere yepyeni özellikler ekliyor.