Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyeye Ulaştı

Jeopolitik gerilimlerin etkisiyle küresel askeri harcamalar, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor kırdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan rapora göre, geçen yıl Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu belirtildi.

Rapora göre, küresel askeri harcamalar 10 yıldır aralıksız artıyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en büyük artışı kaydetti. Kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Yüzde 110 Arttı

Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl ülkenin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara ulaştı. Söz konusu raporda, Malta hariç tüm Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarını artırdığı vurgulandı.

ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan 2024’te en fazla askeri harcama yapan ülkeler olarak sıralanırken, bu beş ülkenin harcamaları küresel askeri harcamaların yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

ABD’nin harcamaları 2024’te yüzde 5,7 artarak 997 milyar dolara yükseldi. ABD’nin toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO askeri harcamalarının yüzde 66’sını oluşturduğu belirtildi. Avrupalı NATO üyeleri de askeri harcamalarını artırarak NATO içindeki toplam paylarını yüzde 30’a çıkardı.

Rusya’nın askeri harcamaları 2024’te yüzde 38 artarak 149 milyar dolara ulaştı. İsrail’in harcamaları yüzde 65 artışla 46,5 milyar dolara çıkarken, İran’ın harcamalarında yüzde 10’luk bir azalma görüldü.

Almanya ve Diğer Ülkelerin Durumu

Almanya’nın askeri harcamaları 2024’te yüzde 28 artarak 88,5 milyar dolara yükseldi. Dünya genelinde en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer alan Almanya, geçen yıl Hindistan’ı geride bırakarak 4. sıraya yükseldi. Fransa ve Suudi Arabistan da askeri harcamalarını artırarak Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkeleri arasında yer aldı.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti ve hükümetlerin bu alana daha fazla öncelik vermesinin ekonomik ve sosyal etkileri olabileceğini vurguladı.

SIPRI, 1966 yılında kurulmuş olup çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında araştırmalar yapmaktadır.

Related Posts

Yüksek enflasyon bütçeleri zorluyor: Asgari ücret açlık sınırının altında!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR’ın raporuna göre, yüksek enflasyon, temel ihtiyaçlarda ciddi fiyat artışlarına yol açtı. Ailelerin yaşam standartları, artan harcamalar karşısında büyük bir zorlukla karşı karşıya. Asgari ücret ve emekli maaşları, temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalıyor.

Balık tezgahlarında istavrit ve mezgit bolluğu! Kilosu 150 ile 250 lira arasında satılıyor

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında mezgit ve istavrit, kilogramı 150 ila 250 liradan satışa sunuluyor.

Emekliye ikinci bayram ikramiyesi ödeme tarihi ve zam durumu

Milyonlarca emekli, bu yılın ikinci bayram ikramiyesini haziran ayı başında zamlı olarak alacak. Mayıs ayının sonuna kadar emeklilik başvurusu yapanlar da zamlı ödemeden yararlanabilecek.

Gözler Resmi Gazete’de: Parasını faize yatıracaklar dikkat

Türkiye’de mevduat ve fonlara uygulanan stopaj oranlarının tekrar belirlenmesine son iki gün kaldı. Son yapılan düzenlemeyle stopajlarda artışa gidilmişti. 30 Nisan’a kadar yeni stopaj oranlarının açıklanması bekleniyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir