Trump’ın ticaret savaşları Almanya’yı vurdu: İhracat beklentisi 5 yılın dibinde

Almanya’nın İhracat Beklentisi, Trump’ın Tarifeleriyle Düştü

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını yayımladı.

Almanya’da martta eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Böylece endeks, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine indi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.” ifadelerini kullandı. Wohlrabe, söz konusu tarifelerin belirsizliğin durumu daha da kötüleştireceğini belirtti.

Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Trump’ın politikaları özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırarken, Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini beklediğini söyledi.

Bu arada, ABD’de başkanlık görevine 20 Ocak’ta başlayan Donald Trump, 2 Nisan’da Avrupa Birliği’nden yapılan ithalata yönelik yüksek cezai gümrük vergileri açıklamış, ancak kısa bir süre sonra bunları kısmen askıya almıştı.

Analizlere göre, Trump’ın AB ithalatına yönelik politikalarının ihracata dayalı Alman ekonomisi için iyiye işaret olmadığı vurgulanıyor. ABD, Alman mallarının büyük bir alıcısı konumunda bulunuyor ve Almanya’nın ihracatının yaklaşık yüzde 10’u ABD’ye yapılmaktadır.

EKONOMİK BÜYÜME SINIRLI

Tarife savaşları ve ABD Başkanı Trump’ın bazı açıklamaları küresel ticaret üzerindeki endişeleri artırırken, çoğu analist, Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak görmektedir.

Almanya’daki imalat sektörüne bağımlı olan ekonomideki kalıcı zayıflık nedeniyle, Alman ekonomisi kırılganlığını koruyor. Ülke ekonomisi, 2024’ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi.

Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle, Almanya ekonomisi art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Ekonomi, 2023’te yüzde 0,3 daralmıştı. Almanya son iki yıldır büyüyemeyen tek G7 ekonomisiydi.

24 Nisan’da hükümet, yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini Trump’ın politikalarının etkisiyle yüzde 0’a düşürmüştü. Alman hükümetinin tahmini gibi Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıldır büyüyememiş olacak.

Related Posts

Yüksek enflasyon bütçeleri zorluyor: Asgari ücret açlık sınırının altında!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR’ın raporuna göre, yüksek enflasyon, temel ihtiyaçlarda ciddi fiyat artışlarına yol açtı. Ailelerin yaşam standartları, artan harcamalar karşısında büyük bir zorlukla karşı karşıya. Asgari ücret ve emekli maaşları, temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalıyor.

Balık tezgahlarında istavrit ve mezgit bolluğu! Kilosu 150 ile 250 lira arasında satılıyor

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında mezgit ve istavrit, kilogramı 150 ila 250 liradan satışa sunuluyor.

Emekliye ikinci bayram ikramiyesi ödeme tarihi ve zam durumu

Milyonlarca emekli, bu yılın ikinci bayram ikramiyesini haziran ayı başında zamlı olarak alacak. Mayıs ayının sonuna kadar emeklilik başvurusu yapanlar da zamlı ödemeden yararlanabilecek.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Gözler Resmi Gazete’de: Parasını faize yatıracaklar dikkat

Türkiye’de mevduat ve fonlara uygulanan stopaj oranlarının tekrar belirlenmesine son iki gün kaldı. Son yapılan düzenlemeyle stopajlarda artışa gidilmişti. 30 Nisan’a kadar yeni stopaj oranlarının açıklanması bekleniyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir