Yapay zekâda yarış kızıştı

DeepSeek Mobil Uygulaması, ABD’de Lider Oldu!

İsmail Şahin / İSTANBUL – Çin merkezli yapay zekâ girişimi DeepSeek, ABD’de OpenAI’ın sohbet robotu ChatGPT’yi geride bırakarak App Store’da en çok indirilen uygulama haline geldi.

DeepSeek, Mixture of Experts (MOE) mimarisini kullanarak açık kaynaklı büyük dil modelleri geliştiriyor. Geçtiğimiz hafta 671 milyar parametreye sahip R1 modelinin açık kaynak versiyonunu yayınlayan girişim, Silikon Vadisi’nin dikkatini çekti. DeepSeek araştırmacıları tarafından yayınlanan bir makalede, mobil uygulamaya güç veren DeepSeek-V3 modelinin eğitiminde Nvidia’nın H800 çiplerinin kullanıldığı ve bunun şirkete 5.6 milyon dolara mal olduğu belirtildi.

Açık Kaynak ve Ücretsiz!

ABD’li şirketler, yapay zekâ modellerini eğitmek için büyük paralar harcarken, DeepSeek’in 5.6 milyon dolar maliyetle 671 milyar parametreye sahip bir model geliştirmesi, teknoloji ihracat kontrollerinin etkinliğini sorgulatmaya başladı. Üstelik, DeepSeek-R1 büyük ölçüde açık kaynaklı olarak yayınlandı.

R1’in Başarısının Sırrı

DeepSeek’in başarısı, ABD’nin son teknoloji çiplere uyguladığı kısıtlamalar göz önüne alındığında daha da dikkat çekici hale geliyor. DeepSeek çalışanı Zihan Wang, Çin’in yenilikçi yöntemlere başvurmak zorunda kaldığını belirtiyor. Şirket, Nvidia’nın Çin pazarı için sunduğu çiplerin performans eksikliğini telafi etmek için eğitim sürecini yeniden düzenledi. Bu sayede, ABD ihracat kontrolleri, geliştiricileri daha akıllı ve enerji verimli algoritmalar oluşturmaya zorladı.

DeepSeek R1, matematik ve kodlama alanında karmaşık problemleri çözme yeteneğiyle öne çıkıyor. Model, adım adım sorguları işleyerek sorunlara çözüm buluyor.

Dehanın Ardındaki İsim: Liang Wenfeng

Hangzhou merkezli şirket, bilgi ve elektronik mühendisliği alanında geçmişi olan Zhejiang Üniversitesi mezunu Liang Wenfeng tarafından Temmuz 2023’te kuruldu. Şirket, yapay genel zeka seviyesine ulaşmayı hedefleyen Liang liderliğinde farklı projeler üzerinde çalışıyor.

‘ABD’yle Savaş Açan Çin: DeepSeek’

Yapay zeka uzmanı gazeteci ve yazar Şule Güner’e göre, DeepSeek’in açık kaynaklı muhakeme kapasitesine sahip R-1 modeli, ABD-Çin arasındaki yapay zeka rekabetini net bir şekilde ortaya koyuyor. DeepSeek’in yükselişi, özellikle veri eğitiminde sağladığı avantajlarla dikkat çekiyor. Ayrıca, DeepSeek R-1’ın o1 modelinden daha az sayıda GPU’ya ihtiyaç duyması önemli bir fark olarak öne çıkıyor.

‘Türkçe’de Etkili Çalışıyor’

CBOT kurucu ortaklarından Mete Aktaş, DeepSeek’in uzun süredir yapay zekâ alanında başarılı çalışmalar yürüttüğünü ve ChatGPT’ye güçlü bir alternatif oluşturduğunu belirtti. Aktaş, DeepSeek’in R1 modelinin Türkçe dilinde de başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayarak, Türkçe’ye özel olarak geliştirilmiş bir dil modelinin oluşturulabileceğini ifade etti.

Related Posts

Otomotiv devi ödeme yapamaz hale geldi: Kapı kapı gezip gün istedi

Nissan yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedarikçilerin yüksek miktarlı ödemelerini ertelemeyi öneriyor.

AYM’den emsal karar: Arabulucunun hatası yargı yolunu kapatamadı!

Anayasa Mahkemesi, arabulucunun yaptığı tarih hatası yüzünden işe iade davası reddedilen işçinin mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, işçiye 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.

Araç sahiplerine rekor ceza kesilecek! Son gün bugün

Vergi mükellefleri için zorunlu olan akaryakıt alımı sırasında taşıtların plaka bilgisinin ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilmesini sağlayan UTTS için bugün son gün. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ve akaryakıt …

TÜİK’ten dış ticaret açığı açıklaması: Mayıs ayında yüzde 2,7 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2025 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon …