Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Bulgaristan ve Romanya’yı panter korkusu sardı

Bulgaristan ve Romanya’da günlerdir süren kara panter paniği, Bulgar uzmanların yaptığı açıklamalarla farklı bir boyut kazandı. Uzmanlar, bölgede görüldüğü iddia edilen hayvanın aslında büyük bir köpek olabileceğini belirtti. Bu açıklamanın ardından …

Progress MS-29 uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı

Roscosmos, Progress MS-29 kargo aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrıldığını bildirdi.

Bursa’da deprem! İstanbul’da da hissedildi

Bursa Gemlik’te 3.9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem İstanbul’da da hissedildi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, depreme ilişkin açıklama yaptı.

Erakçi net konuştu: İran uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmeyecek

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesinin uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam edeceğini dile getirdi. Erakçi, İran’ın nükleer konusunda kararlı duruş sergilerse ABD bombardımanında oluşan hasarı kısa sürede telafi edebileceğini belirtti. ABD ile nükleer müzakerelere ilişkin de konuşan Erakçi, Trump yönetimiyle yakın zamanda görüşmeyi planlamadıklarını kaydetti.

İzmir’deki operasyona CHP’den ‘100. gün’ hatırlatmalı tepki: ‘Demokrasiye atılmış yeni bir darbe!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyona, 19 Mart operasyonlarının 100. gününü hatırlatarak tepki gösteri.

Bodrum alev alev yanıyor: 2 bin 500 kişi tahliye edildi

Ormanlık alandan Ortakent Mahallesi’ndeki alışveriş merkezine ilerleyen alevler korku ve heyecana neden oldu.