Ege Plastik Sanayicileri: Plastik atıklar milli servet!

Ege Plastik Sanayicileri Plastik Atıkları Milli Servet Olarak Görüyor

İzmir (İGFA) – Fuarın Kurumsal Destekçisi Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) tarafından düzenlenen “Plastik Sektöründe Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik” paneli, büyük ilgi gördü. Panel, İBA Stratejik İletişim Danışmanlığı firmasının Kurucusu Serkan Aksüyek’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi ve TTCP Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Dr. Mevlüt Çetinkaya, C&C Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Danışmanlık Şirketi Proje Uzmanı Özlem Özan Kesbiç ve İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gençer gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

Dünyada Yılda 414 Milyon Ton Plastik Üretimi

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, gelişmiş ülkelerin tüm evsel ve endüstriyel atıkları “enerji kaynağı” olarak gördüğünü ve bu bilinçle hareket ettiğini vurgulayarak, “Ülkeler atıklarına çöp ya da milli servet olarak bakanlar şeklinde ikiye ayrılıyor. Geri dönüşüm süreçlerinde son yıllarda önemli kazanımlar elde etsek de, biz hâlâ ilk kategorideki ülkeler arasındayız” şeklinde konuştu.

Şener Gençer, plastiklerin defalarca geri dönüştürülebilir özelliklerinin döngüsel ekonomi ilkelerine en yüksek seviyede katkı sunduğunu belirtti. Dünya genelinde yılda 414 milyon ton plastik malzeme üretildiğini, ancak bu üretimin sadece yüzde 9,5’inin geri dönüştürülebildiğini ifade ederek, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın yüzde 30’a kadar çıktığını dile getirdi. Türkiye’de il ve ilçe belediyelerinin atıkların toplanması ve işlenmesinde zorluk çektiğini belirten Gençer, endüstriyel ve teknolojik geri dönüşüm tesislerinin artışından memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

1,5 Tonluk Otomobilde 350 Kg Plastik Bulunuyor

Otomotiv ve tekstil gibi temel ihracat sektörlerinde geri dönüşümün öneminin arttığını vurgulayan Gençer, bugün bir otomobilde yaklaşık 300-350 kg plastik malzeme olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen her otomobilde kullanılan plastiklerin bir kısmının geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca tekstil ve hazır giyim sektöründe de geri dönüştürülmüş sentetik ipliklerin kullanımının artması gerektiğine değindi. Gençer, kaynağında ayrıştırılan ve geri kazanılan her kilogram plastiğin milli bir servet olduğunu vurgulayarak, dövizin ülke içinde kalmasının önemine değindi.

Related Posts

İki milli yıldız daha: “Gökhan” ve sığınak delici “Hayalet 2”

Türkiye’nin yerli savunma sanayii, IDEF 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda tariha bir vitrin sunmayı sürdürüyor. İlk kez sergilenen milli ramjet motorlu hava-hava füzesi Gökhan ile yerin 90 metre altına inebilen nüfuz edici bomba Hayalet, fuarın en çok ilgi çeken sistemlerinden oldu.

11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Dünyada çok tehlikeli bir dönemden geçiyoruz

11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Dünyada çok tehlikeli bir dönemden geçiyoruz

Abdurrahman Tutdere’nin elektronik kelepçesi çıkarıldı

Görevinden uzaklaştırılan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin ev hapsi kararı kaldırıldı.

Dünya devlerinin vazgeçilmez şirketi iflas etti. Yüzlerce kişi işsizler ordusuna katılacak

Harzgerode merkezli otomotiv tedarikçisi Bohai Trimet Automotive Holding GmbH, iflas başvurusunda bulundu. Volkswagen, BMW ve Skoda gibi dünya devi otomobil üreticilerine şanzıman, süspansiyon ve gövde parçaları üreten şirket, bölgenin en büyük …

Arda Turan röportajı olay oldu: “Türk taraftarlardan mesajlar alıyorum”

Arda Turan’ın göz teması kurmaktan kaçıncığı Ukraynalı muhabir Daria Bondar, Türk taraftarlar hakkında konuştu.

İstanbul’da 21 ilçede elektrik kesintisi uyarısı: Saatlerce sürecek

BEDAŞ, İstanbul’un çeşitli noktalarında yapılacak planlı bakım çalışmaları nedeniyle 25 Temmuz tarihli elektrik kesintisi takvimini paylaştı. Toplam 21 ilçeyi kapsayan kesintilerde bazı mahallelerde uzun süreli elektrik kesintileri yaşanacak …