Önce saate bakın, sonra için…

Sabah Kahve İçmenin Ölüm Riskini Düşürdüğü Ortaya Çıktı

Birçok çalışma, kahve içmenin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini gösteriyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma, güne bir fincan kahveyle başlayanların hiç kahve içmeyenlere göre daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.

40 binden fazla yetişkin üzerinde on yıldan uzun süre takip edilen araştırmada, sabah kahve içmenin önemli bir rol oynadığı belirlendi.

Bu çalışma, kahvenin tüketildiği zamanın sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen ilk akademik örnektir. Daha önceki araştırmalarda kahvenin kalp hastalıkları üzerindeki etkisi konusunda çelişkili bulgular elde edilmişti.

Bazı çalışmalar, orta düzeyde kahve tüketiminin riski azaltabileceğini, ancak yüksek tüketiminin artırabileceğini öne sürmüştü. Ayrıca, kahve içmenin Tip 2 diyabet gibi bazı hastalıkların riskini azalttığı da görülmüştür.

Louisiana’daki Tulane Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışmada, insanlar neredeyse on yıl boyunca takip edildi ve sabah kahve içmenin diğer zamanlara göre daha faydalı olduğu ortaya çıktı.

Daha Fazla Kahve İçmek Daha Düşük Ölüm Riskiyle İlişkili

Yapılan araştırmada, daha fazla kahve tüketiminin daha düşük ölüm riskiyle “önemli ölçüde” ilişkilendirildiği belirtildi. Ancak bu durum sadece sabah kahvesi içenler için geçerliydi.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan bir makalede, “Sabah kahve içmenin, gün içinde kahve içmekten daha düşük ölüm riskiyle daha güçlü bir şekilde ilişkilendirilebileceği” ifadesine yer verildi.

Araştırma sonuçlarına göre, sabah kahve içenlerin kalp hastalığından ölme olasılığı, hiç kahve içmeyenlere göre %31 daha düşüktü. Ayrıca, herhangi bir nedenden ölüm riskleri %16 daha düşüktü.

Ancak, tüm gün kahve içenlerde hiç kahve içmeyenlere göre bir risk azalması gözlenmedi.

Tulane Üniversitesi’nden baş yazar Dr. Lu Qi’nin açıklamaları şöyle:

– Yapılan araştırmalar, kahve içmenin kardiyovasküler hastalık riskini artırmadığını ve bazı kronik hastalık risklerini düşürdüğünü gösteriyor.

– Bu nedenle, kahve içmenin doğru zamanlaması kalp sağlığı için önemlidir.

– Kahve içme zamanlamalarını ve sağlık sonuçlarını test eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

– Öğleden sonra veya akşam kahve tüketiminin hormon seviyelerini etkileyerek kardiyovasküler risk faktörlerinde değişikliklere yol açabileceği düşünülmektedir.

Londra’daki Royal Brompton ve Harefield Hastaneleri’nden Profesör Thomas Luuscher’in değerlendirmesi:

– Gün boyunca kahve içenlerin uyku sorunlarıyla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

– Sabah saatlerinde kahve içmenin sağlıklı olma olasılığı yüksektir.

– Bu nedenle, kahvenizi için ama bunu sabah saatlerinde yapın.

*** The Telegraph Laura Donnelly – Sağlık Editörü

*** CNN, European Heart Journal

Related Posts

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.