2035’te her dört kişiden biri obez olabilir

Obezite, Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarıyor!

İstanbul (İGFA) – Vücutta aşırı yağ birikimi ile tanımlanan ve kronik bir hastalık olan obezite, dünya genelinde hızla yayılıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Obezite; diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları ve bazı kanser türleri gibi hayati hastalıklara davetiye çıkarırken, yaşam kalitesini de düşürerek psikolojik problemlere yol açabiliyor.

Doç. Dr. Kartal, Dünya Sağlık Örgütü’nün vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan bireyleri obez olarak tanımladığını ve bu değerin 40 ve üzeri olması durumunda morbid obezite olarak kabul edildiğini vurguladı. Obeziteye bağlı sağlık sorunları yaşayan veya vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan bireyler için obezite cerrahisinin önerildiğini söyledi.

Çevresel Faktörler ve Genetik Önemli!

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin gelişiminde genetik yatkınlığın yanı sıra sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının da önemli rol oynadığını belirtti. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve sağlık kontrollerinin obeziteyle mücadelede kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Obezite cerrahisinin etkili bir tedavi seçeneği olduğunu ancak ameliyat sonrası hastaların da sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi gerektiğini vurgulayan Kartal, obezite ameliyatlarında oluşabilecek komplikasyonlara da dikkat çekti.

Obezite tanısı konan bireylerin, tedavi sürecinde dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yaşam tarzına dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kartal, bu sayede kalıcı başarı elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.